Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1959 από μια ομάδα Ελληνοκύπριων Συνεργατιστών με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων της τότε μικρής κοινότητας που αποτελείτο τόσο από Ελληνοκύπριους όσο και από Τουρκοκύπριους.
Η απόφαση τότε τολμηρή και η υλοποίηση της πολύ δύσκολη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Τα πολλά οικονομικά προβλήματα των κατοίκων του χωριού, η μεγάλη εξάρτηση τους από τους τσιφλικάδες και τοκογλύφους, η καχυποψία και το περιορισμένο επίπεδο μόρφωσης δεν επέτρεπαν στους απλούς χωρικούς να κατανοήσουν την σημασία αυτού που ξεκίνησε στην κοινότητα.
Η επιμονή όμως των πρωτεργατών του Συνεργατισμού κατάφερε να ριζώσει αυτή την ιδέα και η ακούραστη προσπάθεια τους άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Έτσι στις 13 Οκτωβρίου 1959 εκδίδεται το πιστοποιητικό εγγραφής της τότε λεγόμενης Β΄ΣΠΕ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ με 21 ιδρυτικά μέλη και με πρώτο γραμματέα τον Κο. Γιώργο Νεοφύτου.
Με το πέρασμα του χρόνου η Β΄ ΣΠΕ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ άρχισε να ριζώνει στην συνείδηση των κατοίκων των Πολεμιδιών σαν γνήσιος ανιδιοτελής συμπαραστάτης τους στα στεγαστικά, επαγγελματικά, προσωπικά και άλλα προβλήματα και ανάγκες.
Ένιωθαν πως ξεφεύγουν επιτέλους από την εξάρτηση των τοκογλύφων, απέκτησαν αξιοπρέπεια και μπορούσαν επιτέλους να στηριχθούν σε ένα ίδρυμα αξιόπιστο που έβλεπε τις ανάγκες τους με την μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση.
Το σύνθημα "ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ" άρχισε να γίνεται βίωμα σε κάθε άτομο στην κοινότητα των Πολεμιδιών μια κοινότητα που μεγάλωνε συνεχώς όπως και οι ανάγκες των κατοίκων της.
Το 1981 μετονομάζεται σε ΣΠΕ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ και επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε όλη την περιοχή των Πολεμιδιών.
Σήμερα 48 χρόνια μετά και με εξέλιξη που δικαίως θα χαρακτηριζόταν ραγδαία, διαθέτει 5 καταστήματα.
Οι στόχοι όμως παραμένουν οι ίδιοι – αναλλοίωτοι και ανεπειρέαστοι από το πέρασμα των χρόνων.
Η εξυπηρέτηση των κατοίκων της κοινότητας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, και η προώθηση του κοινωνικού έργου της Εταιρείας.